Inšpirácie s tehlovým obkladom a tehlovými dlažbami | Rustique blog | 2.2.2024

Tehlové obklady: Výber dokonalej škárovačky pre váš domov

tehlový obklad Toscane antiek

Rozhodli ste sa pre tehlovú stenu v interiéri alebo fasádu z lícových pásikov? O tom, ako bude vyzerať finálna realizácia tehlovej steny, rozhoduje okrem farby obkladových pásikov a spôsobu pokládky aj odtieň škárovacej hmoty. Zistite viac o tom, ako farba škárovky ovplyvní vzhľad tehlovej steny.

porovnanie tehlového obkladu Hermitage Antiek od Rustique v exteriéri s dvomi typmi škárovky
Kúsok Stredomoria u vás doma - rovnaký tehlový obklad HERMITAGE ANTIEK nádherne ukáže s tmavšou aj bledou škárovkou.

Jeden tehlový obklad, viac architektonických štýlov
 

Stena s tehlovým obkladom vynikne v rôznych architektonických štýloch. Stačí si len zvoliť správny odtieň tehličiek a doplniť ich kontrastnou škárovkou alebo škárovkou zladenou tón v tóne.

Porovnanie obkladových pásikov Mystique od Rustique na fasáde rodinného domu s bledou a cementovo - šedou škárovačkou
Ako zmení farba škárovky vzhľad tehlovej steny? V týchto realizáciách vidíte obľúbené obkladové pásiky MYSTIQUE s rôznymi škárovkami.

Cementovo-sivá škárovačka (na pravej strane obrázku vyššie) je najčastejšou voľbou našich zákazníkov, ktorí sa nevedia rozhodnúť medzi tmavou antracitovou a svetlou béžovou či bielou. Ak pre tehličky v podobnom odtieni ako sú Mystique zvolíte bledú škárovačku, vzhľad tehlovej steny bude pôsobiť jemnejšie. S cementovo-sivou škárovkou v týchto obkladoch nádherne vyniknú všetky detaily jednotlivých tehličiek, ako napr. štruktúra a rozmanitosť farieb.

Ako zvoliť farbu škárovačky na tehlový obklad - tipy
 

Voľba odtieňa škárovacej hmoty sa odvíja od rôznych faktorov. Záleží od architektonického štýlu stavby, dizajnu interiéru, farby obkladových pásikov, vašich osobných preferencií a vkusu. Hoci neexistuje univerzálne pravidlo, pár tipov pre vás predsa len máme. 

tehlové obklady od Rustique - rovnaké obkladové pásiky na fasáde rodinného domu vyniknú s rôznymi typmi škárovky
Jedna tehla - dva nezameniteľné štýly - kým v prípade realizácie vpravo, zapadol tehlový obklad TERRA COTTA s bledou škárovou hmotou do romantického rustikálneho bývania s nádychom prímorskej vily, vľavo sa vďaka šedej škárovke stáva fasáda z rovnakej tehly štýlovo industriálna a pristane aj moderným riešeniam.

Hoci sa obklady ako TERRA COTTA vo všeobecnosti radia medzi rustikálnejšie tehly, nemusíte sa báť použiť tento tehlový obklad aj v moderne navrhnutých stavbách. Vďaka vhodnej škárovke sa dá použiť do rôznych architektonických štýlov, napr. moderného aj industriálneho. 

Pri modernej realizácií (vľavo) sme s klientom farbu škárovacej hmoty zladili k roletám.  V niektorých prípadoch ladíme škárovku k strešnej krytine, dverám či oknám, niekedy si klient vyberie kontrastné alebo neutrálne farby.

Desiatky realizácií tehlových obkladov s rôznymi farbami škárovky a typmi pokládky si môžete pozrieť na jednom mieste. Príďte sa inšpirovať do nášho Showroomu v Bratislave alebo Košiciach.

Vidiecky domov aj industriálny minimalizmus
 

Ak túžite po vidieckej kuchyni alebo romantickej a útulnej obývačke či spálni, jednou z možností je zvoliť tmavšie obkladové pásiky s bledou kontrastnou škárovkou. Tmavá škárovačka na tehlový obklad vynikne napr. v industriálne zariadenom interiéri. Všimnite si, ako pri kombinácií obkladu HERMITAGE ANTIEK s tmavou škárovačkou vyniknú tzv. biele fľaky, ktoré stene dodajú autentický starotehlový vzhľad. 

tehlový obklad Hermitage Antiek od Rustique v romantickom a industriálnom prevedení
V oboch realizáciách je použitý tehlový obklad HERMITAGE ANTIEK. Všimnite si, ako farba škárovky dokáže zjemniť aj zvýrazniť dizajn tehlovej steny.

Moderná elegancia
 

So škárovačkou v rovnakom odtieni, aký majú tehlové pásiky (tón v tóne), pôsobí tehlová stena už na prvý pohľad veľmi elegantne. V priestranných interiéroch môžete zvoliť tmavé farby, v menších miestnostiach odporúčame bledé odtiene.

Obkladové pásiky Nevado Orange od Rustique v exteriéri rodinného domu
Obkladové pásiky NEVADO ORANGE - s tmavšou antracitovou (vpravo) o kúsok viac vynikne štruktúra tehličiek, sivá škárovacia hmota dodáva obkladu zjednotený a elegantný nádych.

Tehlová fasáda na rodinný dom
 

Žiadna pravidelná a zložitá údržba, len radosť pri pohľade na váš vysnívaný domček. Tehlové pásiky sú jednoducho dizajnové aj praktické zároveň. A naozaj veľmi univerzálne.

Fasáda s tehlovým obkladom Toscane Antiek od Rustique s bledou aj tmavšou škárovačkou
Na každý dom existuje dokonalá kombinácia tehlového obkladu a škárovky, ktorá vystihuje váš osobitý štýl. Či už so svetlou alebo s tmavšou škárovkou, lícové pásiky TOSCANE ANTIEK sú nadčasová voľba na fasádu rodinných domov.

Vľavo vidíte moderný dom s bielo sivou škárovkou, ktorá sa krásne dopĺňa s ostatnými prvkami, vpravo vidiecky domček s jemnejším “tehlovým outfitom”. Ten sme dosiahli použitím bielej škárovačky. Práve bledé odtiene škárovacej hmoty vdýchnu fasáde romantický nádych.

Originálny tehlový obklad je len jeden
 

V porovnaní s rôznymi imitáciami tehly majú originálne, z celých tehál ručne narezané lícové pásiky, hneď niekoľko výhod. Obkladové pásiky z poctivej tehly sú mimoriadne odolné a nestrácajú farby ani po niekoľkých desiatkach rokov. Navyše sú vyrobené zo 100 % prírodných zložiek, čo oceníte nielen v interiéri. Každý kúsok obkladu je jedinečný svojou povrchovou štruktúrou. 

V Rustique máme za sebou stovky nádherných realizácií u spokojných klientov, pre ktorých sme našli dokonalú kombináciu tehlového obkladu a škárovacej hmoty. Aby ste si dokázali lepšie predstaviť, ako špárovačka ovplyvní výsledný vzhľad tehlovej steny, navštívte náš Showroom v Bratislave alebo Košiciach. V našich Showroomoch s tehlovým obkladom máte možnosť porovnať si jeden typ obkladu až s tromi rôznymi škárovkami na veľkých výstavných paneloch.

Toto by vás tiež mohlo zaujímať

Cover photo

Katalóg

Inšpirujte sa naším katalógom Rustique

Vezmite si inšpiráciu so sebou! Stiahnite si katalóg!

Každoročne vám s radosťou a nadšením pripravujeme nový katalóg RUSTIQUE. Dbáme na to, aby sme šli s trendmi, je pre nás dôležité prinášať do vašich domovov módne hity v rámci tehál. Naše katalógy sú obšírne a plné inšpiratívnych variácií, z ktorých si vyberie každý milovník tehál. Nadchnite sa spolu s nami!

Stiahnite si náš katalóg!